ТОНДАХ® природно убави и долготрајни покриви!

ТОНДАХ® доделување на – Оскари за професионалци за покриви!

25. март 2013

Во Централата на Групацијата ТОНДАХ® во Глајнштетн, беше одржана гала вечер на која беа изберени 3-те најдобри интернационални проекти на покриви  од наградната игра „Европски професионалец за покриви за 2012 година“.

Победниците беа прогласени од страна на интернационалното жири г-ѓа Сузана Вакула, прво место беше проектот „Винарија Звонко Богдан“ од Србија, како второ пласиран е проектот „Црквата Св. Ана“ од Чешка и третото место отиде во Унгарија за фамилијарен објект конструиран од страна на Nagy Péter и г-динот Virag Zsolt.

 

Доделување на наградата

За прв пат ТОНДАХ Глаинштетен распиша интернационална наградна игра за најдобар покрив во 2008 год., во која учествуваа 10 земји. Бидејќи проектот беше успешен, ТОНДАХ одлучи овој проект да го повтори по втор пат, но овој пат во 13 земји. Учесници беа професионалци од: Австрија, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Македонија, Србија, Косово, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска и Словенија.

Големиот интерес за овој настан беше потврден со испраќање на повеќе од 700 апликации со извонредни проекти, кои беа покриени со ТОНДАХ ќерамиди.

Како предуслов да се учествува на оваа наградна игра беше, објектот да биде покриен со ТОНДАХ производ во рок од една година, независно дали надворешноста на објектот е целосно готов и има фасада. Важно за нас беше покривот да е целосно, правилно изведен и завршен. Секој професионалец како на пример кровопокривач, градежна фирма, имаше право да зема учество.

 

Интернационално жири и награди 

Како најпрво доделувани беа наградите на национално ниво. Најдобрите три проекти автоматски учествуваа во трката за интернационалната награда. Im ersten Schritt wurden auf nationaler Ebene die besten Dachprojekte mit TONDACH® in den einzelnen Ländern von einer Jury bewertet und gekürt. Die besten 3 Dachprojekte je Land haben sich dann automatisch für den internationalen TONDACH Dachprofi qualifiziert.

Bewertet wurden die internationalen TONDACH® Dachprojekte durch eine hochqualifizierte Jury, die sich aus folgenden Mitgliedern aus 4 Ländern zusammensetzte.

CZ
HU
RS
A

г-ѓа
г-дин
г-ѓа
г-дин

Инг. Ева Хелерова, законски овластена за издавање одобренија во градежништвото
Роберт Филус, професионален кровопокривач 
Проф. Д-р Александра Крстич Фурунџич,  Aleksandra Krstić‐Furundžić, редовен универзитетски професор по Архитектура 
М-р. Мартин Олбрих, овластен потписник на ТОНДАХ Глајнштетен АД 

Нградите за 1 до 3 место беа: 

 1 место: VW Amarok, TDI 4x4

2 место: EUR 2.500,‐‐

3 место: EUR 1.500,‐‐

Детално околу наградените проекти: 

1 место: Србија
Винарија Звонко Богдан - Суботица

 

Податоци:
Изведувач:
Покривна површина:
Производ:
Боја:

1. Место
Сузана Вакула - Тук Угарнице бб; РС-24000 Суботица
2.800 m²
TОНДАХ® готскии Бибер
Глазура Амадеус природна, бела, зелена, жолта

 

2 место: Чешка
Капела Св. Ана - Брежнеи

 

Податоци:
Изведувач:
Покривна површина:
Производ:
Боја:

2. место
Карел Маркварт, Чешка- Прага
475 m²
TОНДАХ® калуѓер и калуѓерка
природна црвена

 

3 место: Унгарија
Фамилијарна куќа - Hajdúszoboszló

 

Податоци:
Изведувач:
Покривна површина:
Производ:
Боја:

3. место
Nagy-Virág Kft. Ungarn
390 m²
TОНДАХ® Бибер заоблен
Енгоба антик

 

 

Повеќе информации кај:

Mag. (FH) Sabine Linner
Corporate Marketing & Communications

TONDACH GLEINSTÄTTEN AG, A-8443 Gleinstätten
Tel. ++43 3457 2218-16 | Fax ++43 3457 2218-62
e-mail: linner.sabine@tondach.at